Restauratie schilderijen

Voorbeelden

Effect_verwijderen_vuillaag Effect_verwijderen_vernis

 

 

1. Verwijdering van een laag vuil en een vergeelde vernislaag.

Een schilderij wordt in de loop der tijd vuil waardoor het slecht presentabel is, een vernislaag vergeelt en wordt dof, ook vanwege de condities waarin het schilderij bewaart is geweest, bijvoorbeeld een ruimte waarin gerookt werd. Het schilderij oogt minder toegankelijk,  de oorspronkelijke kleuren en details komen niet meer tot hun recht. Door het verwijderen van vuil en donkere vernislagen een oppervlaktevuil wordt het schilderij hersteld zo dichtbij mogelijk tot de oorspronkelijke staat. Een nieuwe vernislaag beschermt de kleurlaag en blaast het schilderij weer nieuwe leven in.

Detail-Loszittende-verflaag5Detail-Loszittende-verflaag4
2. Vastzetten loslatende verflaag.

Slechte bewaaromstandigheden kunnen leiden tot een loslatende verflaag. Afhankelijk van de oorspronkelijke materialen kan de loszittende verlaag gelijmd worden. Het is belangrijk dat het schilderij na de restauratie niet langer bewaard wordt in de condities die de schade veroorzaakt hebben.

Herstellen_van_scheuren_en_gaten

 

3. Herstellen van scheuren in een doek.

Er kunnen scheuren ontstaan in een doek door het verkeerd hanteren of bewaren van het schilderij.

 

 

Verwijderen_oude_restauratieVerwijderen_oude_restauratie_erna

 

4. Verwijdering van oude restauraties.

Restauraties die in het verleden zijn verwaardigd kunnen verkleuren, veranderen en storend worden. Door het verwijderen van oude restauraties en retouches kan het schilderij terug gebracht worden dichterbij tot de oorspronkelijke staat.

 

Verfverlies_op_paneelnaden

5. Retoucheren van ontbrekende verflaag.

Verflaag slijt in de loop der tijd en door bewaaromstandigheden ontstaat verfverlies, waardoor het schilderij slecht leesbaar wordt. Een ontbrekende verflaag kan geretoucheerd worden zodat het schilderij weer presentabel wordt.

 

Leave a Reply